امروزه بسیاری از افراد با مواد مخدر تریاک آشنا هستند و برخی از افراد از آن به عنوان مواد مخدر استفاده می کنند و برخی افراد دیگر از تریاک به عنوان یک ماده درمانی استفاده می کنند اما اگر بخواهیم نگاه کلی به تریاک و عوارض و علائم بی اندازیم بهتر است که ما را تا ادامه این مقاله همراهی کنید.

 

 اعتیاد به تریاک و اشتباهات رایج آن

 

اعتیاد به تریاک چیست؟

امروزه تریاک یک ماده پر مصرف است که بسیاری از افراد به سمت آن سوق پیدا کرده اند و باور های اشتباهی درباره فواید استفاده از تریاک وجود دارد. اما این را از یاد نبرید که علائم خوشایند مصرف تریاک تنها مدت کوتاهی دوام دارد و بعد از گذشت مدت زمان کمی جای خود را به وابستگی شدید و اعتیاد به تریاک می‌ دهند. شاید تا به حال با این موضوع رو به رو شده اید که تریاک جزء مواد مخدر هایی است که در ایران بسیار استفاده می شود .

اگر بخواهیم بدانیم که تریاک چگونه تولید می شود باید گفت که تریاک را از گل گیاهی به نام خشخاش به دست می آید و علاوه بر این حدود ده درصد از آن را مورفین تشکیل می دهد. مورفین یک نوع مسکن قوی برای کاهش درد است و این دلیلی است که خیلی از افراد از این ماده استفاده می ‌کنند. از تریاک مواد مخدر دیگری هم به دست می ‌آید که به آن‌ ها مواد افیونی گفته می‌ شود. از جمله این مواد می‌ توان به شیره ، هروئین ، کراک و… اشاره کرد.

تریاک چیست ؟

علائم اعتیاد به تریاک

علائم اعتیاد به تریاک با گذر زمان در فرد مصرف کننده به وجود می آید که می ‌توان علائم مصرف این ماده را به دو نوع مختلف علائم جسمانی و رفتاری و روانی تقسیم‌ کرد که در ادامه هر یک از آنها را با هم بررسی خواهیم کرد :

علائم رفتاری : 

علائم جسمانی :

علائم روانی : 

درمان ترک اعتیاد به تریاک

کسانی که قصد دارند مواد مخدر تریاک را ترک کنند در مرحله اول به سراغ سم زدایی میروند که این مرحله حدود ۱۵ روز زمان لازم دارد چرا که در این مدت اثرات این ماده از جسم فرد بیرون میرود . اما زمانی که یک فرد قصد دارد مواد مخدر تریاک را ترک کنند در روز های اول ممکن است که دچار درد های بسیاری در تمامی قاط بدن داشته باشند و همین امر باعث می شود که همین امر باعث دلپیچه و استفراغ ، عرق سرد و تپش قلب ، اسهال و بی قراری فرد می شود و به همین دلیل بسیاری از بیمارانی که قصد ترک را دارند پشمان می شوند و ممکن است که ترک را رها کنند.

اما این را به یاد داشته باشید که تمامی این اتفاق ها زود گذر است و با گذشت زمان از بین می رود. برخی بیماران مبتلا به اختلال سوء مصرف تریاک می ‌توانند عوارض اعتیاد را پنهان کنند اما خانواده و دوستان گاهی تغییرات ایجاد شده در خلق و خو و ظاهر بیمار را شناسایی می ‌کنند. اطرافیان می ‌توانند نشانه ‌های مربوط به زیاده‌ روی در مصرف تریاک را متوجه شوند. برای مثال گشاد شدن مردمک ‌ها و نوسانات خلقی از دید نزدیکان بیمار پنهان نمی ‌ماند. با این حال اطرافیان نمی ‌توانند علائم دیگری مانند سردرد یا معده درد را ببینند.

 

علائم کوتاه و بلند مدت اعتیاد به تریاک

از خصوصیات افرادی که دچار اعتیاد به تریاک هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

علاوه بر این ها مصرف تریاک در طول استفاده بلند و کوتاه مدت باعث رفتار های ظاهری می شود که این ها شامل :

علائم کوتاه و بلند مدت اعتیاد به تریاک و مصرف آن

تاریخچه تریاک

خشاش از گیاهان آسیای کوچک یا همان صغیر است و حدود دو هزار و پانصد سال قبل در منطقه مدیترانه کشت شده است از آثاری که از سومری ها باقی مانده است می توان گفت که آنها این ماده را مانند سیگار استعمال می کردند و آن را گیاه شادی بخش می شناختند. در نوشته های هومر یونانی که ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح استفاده از گل خشخاش به چشم می خورد زنان مصری از شربت تریاک برای کاهش خشم و تسکین درد ها استفاده می کردند و علاوه بر این ها بقراط از تریاک برای درمان اسهال و درد های جسمانی استفاده می کردند و پزشکان برجسته ایرانی مانند ابو علی سینا و زکریای رازی تریاک را برای تسکین درد ها تجویز می کردند.

در اواسط قرن هفدهم میلادی زمانی که کشیدن تریاک در چین متداول گشت مشکلات جدی اعتیاد آن نمایان شد. اما در کنار این ها در قرن هجدهم تریاک راه به سوی اروپا و آمریکا شمالی باز نمود و تبدیل به یکی از اقلام تجاری مهم آسیای شرقی شد با شیوع اعتیاد به تریاک و نمایان شدن عوارض این ماده خطرناک کم کم مبارزه برای ترک تریاک و جلوگیری از مصرف این ماده در کشور های مختلف شروع شد این تلاش ها در خیلی از کشور های دنیا به طور حدی دنبال شد و تا کنون نیز ادامه دارد.

 

تریاک چگونه مصرف میشود ؟

شیره تریاک چیست ؟
سوخته تریاک را در آب حل می‌ کنند و می ‌جوشانند و سپس آن را از صافی عبور می ‌دهند و آنچه که باقی می ‌ماند تفاله نام دارد که با این کار ماده خمیری و سفت و غلیظی به رنگ قهوه ‌ای روشن به دست می‌آید که به آن شیره می گویند.

سوخته تریاک چیست ؟ 

پس از مصرف تدخینی با وافور ماده‌ ای به رنگ قهوه ‌ای سوخته و براق به دست می‌ آید که به آن سوخته تریاک می گویند.

 تدخین تریاک :

کشیدن تریاک به وسیله وافور و یا با وسایلی مثل سیخ و سنجاق ، قلیان و قل قل استفاده می شود.

 خوردن تریاک:

به صورت قرص ‌های تریاک یا به وسیله حل کردن در آب یا چای و نوشیدن آن

 تزریق تریاک:

در این روش ، تریاک را با آب حل کرده و در یک قاشق فلزی می ‌ریزند و آن را کمی حرارت می‌ دهند.

 

هنگام مصرف تریاک چه اتفاقی می افتد ؟

ایجاد وابستگی جسمی : معمولا کسانی که از مواد مخدر ترباک مصرف می کنند دچار واستگی جسمی به تریاک می شوند یعنی اینکه بدن به طور مکرر در معرض مواد شیمایی قرار گرفته است و با حضور آن سازگار می شود.

ایجاد تحمل : پیامد دیگر مصرف تریاک ، تحمل است. تحمل زمانی رخ می ‌دهد که بدن ابتدا در ازای مصرف مقدار کمی از ماده مخدر پاسخ داده و فرد به احساس لذت می ‌رسد.

علائم ترک زود هنگام : 

علائم ترک دیر هنگام : 

هنگام مصرف تریاک چه اتفاقی می افتد ؟

مصرف تریاک در دوران بارداری

زمانی که یک زن باردار از ماده مخدر مانند تریاک استفاده می ‌کند امکان دارد این مواد وارد جفت شوند. پلاسنتا باعث اتصال جنین به مادر می ‌شود. چنانچه زنان باردار تقریبا یک هفته پیش از زایمان از تریاک استفاده کنند، احتمال این که نوزاد با وابستگی به این ماده به دنیا بیاید زیاد می ‌باشد. پس از تولد مصرف این ماده به طور ناگهانی قطع شده و باعث ایجاد علائم قطع مصرف مواد در نوزاد می‌ شود. شدت علائم قطع مصرف بستگی به عوامل زیر دارد:

 

روش سم زدایی تریاک چیست ؟

روش‌ های بسیاری برای سم ‌زدایی و ترک اعتیاد به تریاک وجود دارد و برخی از این روش‌ ها کامل و جامع ‌تر از بقیه می ‌باشند. برای مثال سم ‌زدایی پزشکی شامل درمان دارویی و درمان روحی روانی تحت نظارت دقیق می ‌باشد در حالی که سم ‌زدایی به روش عادی به صورت سرپایی انجام می‌ شود. عوارض ناشی از قطع مصرف تریاک آزار دهنده بوده و سم‌ زدایی پزشکی بی‌ خطرترین و ساده ‌ترین راه برای درمان آن را ارائه می‌ دهد. علائم حیاتی مانند فشار خون سطح تنفسی ، دمای بدن و ضربان قلب در سم ‌زدایی پزشکی به طور دقیق در مراکز درمانی بررسی می ‌شوند.

سم‌زدایی پزشکی :  مصرف تریاک در صورت فقدان پشتیبانی روحی و جسمی و نظارت نباید به صورت ناگهانی قطع شود. امکان دارد عوارض جانبی قطع مصرف شدید و حتی خطرناک باشد. دارو هایی مانند دارو های ضد تشنج ، ضد افسردگی و دیگر دارو ها ممکن است در طول روند سم‌ زدایی برای کنترل علائم شدید ناشی از قطع مصرف مفید باشند. متخصصین می ‌توانند با کاهش تدریجی میزان مصرف در طول روند سم‌ زدایی به فرد معتاد در ترک کمک کنند. این روش گیرنده‌ های مواد مخدر را اشباع کرده و از آغاز علائم شدید ناشی از قطع مصرف جلوگیری می ‌کند.

برای کنترل میل شدید به مصرف مواد و خماری می‌ توان از جایگزین کردن مواد با تأثیر کوتاه ‌مدت مانند هروئین با موادی با تأثیر بلند مدت مانند متادون استفاده کرد. داروی بوپرنورفین یک آگونیست نسبی مواد مخدر است که معمولا در سم ‌زدایی و درمان اعتیاد استفاده می ‌شود. این دارو طولانی ‌تر از اکثر مواد مخدر در بدن فعال مانده و نیاز به میزان مصرف کمتری دارد. آگونیست ‌های نسبی تأثیر شدید مانند آگونیست ‌های کامل ندارند و در نتیجه احتمال وابستگی به آنها کمتر است. بوپرنورفین پس از زمان خاصی تأثیر خود را از دست داده به عنوان یک عامل بازدارنده اعتیاد عمل می ‌کند.

 

چند نوع مصرف کننده تریاک وجود دارد ؟

مصرف کننده تفننی : 

مصرف کننده شدید : 

چند نوع مصرف کننده وجود دارد ؟

مصرف کننده مزمن : 

۴/۵ - (۵ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonبرای مشاوره رایگان کلیک کنید