نجات یافتن از دام اعتیاد
رهایی از اعتیاد گامی بزرگ برای تجربه ی زندگی پاک برای افراد گرفتار به معضل اعتیاد است. افراد بیماری که شانس زندگی دوباره را تنها و تنها با رهایی از اعتیاد و ترک اعتیاد به دست خواهند آورد، اما چگونه از شر اعتیاد رهایی یابیم؟
رها شدن از دام اعتیاد
برای داشتن یک زندگی سالم بیماران مبتلا به اعتیاد باید از شر اعتیاد خلاص شوند. ( ترک دهند ) و رهایی از اعتیاد راه باقی مانده برای تجربه زندگی سالم است.فرد بیمار باید هدف خود را ( رهایی از اعتیاد ) جدی بگیرد و با باور کردن خود ( خودباوری ) با کمک راه های علمی در مسیر درست ( ترک اعتیاد ) گام بردارد. شروع یک زندگی سالم ( بدون اعتیاد ) بر مبنای دو اصل خودباوری و روش های اصولی برای درمان اعتیاد، متکی است.
همچنین شناخت در مورد خود مسئله اعتیاد به درمان اعتیاد کمک زیادی می کند. بیمار با شناخت درستی از مسئله اعتیاد و با ایمان و باورهای قلبی سپس با تلاش خود قادر خواهدبود که از اعتیاد رهایی یابد.همچنین لازم به ذکر است که شانس رهایی از اعتیاد به تنهایی و توسط خود بیمار بسیار پایین است و ممکن است قادر به ترک نشود لذا بیمار باید توسط افراد دیگری کمک شود تا بتواند به زندگی عادی برگردد.به هر حال تصمیم فرد ( میلی درونی فرد که باعث تصمیم وی به ترک شده ) مهمترین راه موثر برای رهایی از اعتیاد است.
قدم به قدم تا رها شدن از اعتیاد
برای رهایی از اعتیاد باید سه مرحله اساسی ( هر کدام دارای زیرمجموعه های هستند که برایتان آورده ایم. ) را طی کرد که پس از آن بتوانید برای همیشه زندگی پاک را شروع کنید.مراحل قبل از رها شدن از اعتیاد
مراحل قبل از رهایی از اعتیاد سلسله مراحل و مراتبی است که بیمار باید قبل از شروع درمان رعایت کند که شامل تصمیم و اقدام به ترک و کمک خواستن از دیگران برای شروع ترک است که جزء مهمترین راه های شروع درمان اعتیاد است.زمانی که فرد به فکر شروع ترک اعتیاد است باید به موارد زیر توجه کند.
- اراده قوی
شروع ترک نیاز به اراده ای قوی دارد که فرد از تصمیم خود برنگردد.
- نظارت پزشکی
ترک اعتیاد باید زیر نظر یک کادر پزشکی باشد.
- حمایت عاطفی
فرد بیمار حمایت های عاطفی خود را از افراد اطراف خود یعنی خانواده، همسر و دوست نزدیک خود است دریافت کند تا نسبت به اقدام خود مشتاق تر باشد.
- مراحل اجتماعی
خود مراحل اجتماعی برای شروع ترک بسیار مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد. منظور از مراحل اجتماعی دوری از همنشینی با افراد معتاد، استفاده از مرخصی های زمان دوره درمان، در نظرگرفتن منبع مالی برای درمان، مشاوره برای درمان شدن کمک بگیرید.مراحل شروع ترک اعتیاد
- مشاوره
چون بیمار تازه شروع به ترک کرده است به همین دلیل ممکن است با کوچکترین مشکل از ترک اعتیاد منصرف شود. به همین دلیل فرد بهتر است از مشاوره و راهنمایی های یک مشاور یا افراد نزدیک خود بهره مند شود تا به فرد بفهمانند که اعتیاد عواقب بدی را به دنبال دارد.
- قبل از تصمیم
حالا دیگر بیمار از خطرات و عواقب اعتیاد به خوبی آگاه است اما هنوز ذهنیتی در مورد آینده خود که مربوط به ترک اعتیاد است را ندارد.
- تصمیم جدی
دیگر بیمار شروع به چیدن برنامه های ترک اعتیاد کرده است و به همین دلیل برای ترک به یک پزشک مراجعه کرده است و از پزشک برای ترک اعتیاد خود درخواست کمک کرده است.
مراحل درمان اعتیاد
- خروج از مصرف
مرحله اول درمان خروج از مصرف کردن انواع مواد مخدر بوده که با قطع مصرف در هر فرد با توجه به مواد مصرفی است با قطع هر گونه مواد مخدر علائم ناشی از عدم مصرف مواد مخدر بروز خواهد کرد به همین دلیل برای خروج از مصرف از برخی از داروها کمک گرفته خواهد شد.بیمار حداقل دو هفته زمان را باید طی کند تا بتواند از دوره مصرف خارج شود. همچنین چگونگی و علائم قطع مصرف در هر فرد با توجه به مواد مصرفی اش متفاوت است.
- رفتاردرمانی
رفتاردرمانی به وسیله برگزاری جلسات مربوط به روان درمانی به بیمار آموزش داده خواهد شد.
- مشاوره روانی
در مشاوره روانی افراد زمانی را برای گفتن تجربیات خود دارند که برای بیمارانی که تازه به ترک اعتیاد روی آورده اند بسیار خوب است چرا که بیماران تازه وارد با استفاده از تجربیات دیگران بهتر قادر به ترک کردن هستند.
- پشتیبانی دارویی
داروهای مورد استفاده برای ترک باید توسط پزشک مربوطه تجویز شود یعنی فرد بیمار در طول درمان زیر نظر یک پزشک باشد و داروهای را که برای فرد تجویز کرده مطابق دستورات دکتر مصرف کند.هر چند که داروهای مصرفی اثر زیادی را ندارند اما در هر حال موثر هستند. همچنین داروهای تجویز شده توسط پزشک برای هر بیمار با توجه به نوع ماده مصرفی وی متفاوت است.
پس از ترک
مرحله آخر، مرحله پس از ترک اعتیاد یا مراحل بعد رهایی از اعتیاد است.
- پشتیبانی روانی
یکی از عوامل مهم برای جلوگیری از بازگشت بیمار به مصرف دوباره پشتیبانی روانی است که توسط خانواده و نزدیکان وی امکان پذیر است و پشتیبانی روانی توسط پزشک معالج وی باید به صورت دائمی باشد.
- روان درمانی
بعضی از بیماران بعد، رهایی از اعتیاد دچار بیماری های روحی چون افسردگی خواهند شد که باید با یک برنامه ریزی جداگانه معالجه شوند و بعد از ثابت ماندن وضعیت فرد سپس درمان اعتیاد ادامه دار شود.
- معالجه بیماری های مرتبط
فرد بیمار با رهایی از اعتیاد ممکن است به بیماری های مرتبط با مصرف مواد مخدر ( عوارض ) روبرو شود.
به همین دلیل برای گرفتن یک نتیجه خوب از درمان، افراد گفته شده باید زیر نظر یک متخصص باشند تا چنانچه با بیماری های مرتبط با ترک مواد روبرو شدند بتوانند درمان موثری را داشته باشند.
- پشتیبانی معنوی و مذهبی
بیماران با روی آوردن به فعالیت های مذهبی و معنوی ( نماز، قرآن و غیره ) خروج نهایی بهتر و همیشگی را از اعتیاد خواهند داشت.
تغییر زندگی با ترک کردن اعتیاد
اکثر کسانی که به دام اعتیاد افتاده اند در فکر چگونگی رهایی از اعتیاد هستند و اولین قدم برای ترک تصمیم برای ترک کردن است که البته سخت ترین قدم است.اگر شما هم فکر ترک اعتیاد در ذهن تان خطور کرده اما به نظر خود قادر به ترک نیستید نگران نباشید زیرا تردید داشتن به ترک کردن اعتیاد یک امر طبیعی است.رهایی از اعتیاد یک تغییر بزرگ در زندگی فرد بیمار است که باید موارد زیر را نیز در نظر بگیرد.
- چگونگی مقابله با اضطراب و آشفتگی
- چگونه طی کردن زمان های بیکاری و اوقات فراغت
- انتخاب کردن یک دوست خوب
- و در آخر فکر شما در مورد خودتان
هر چند که خودتان به مشکل ساز بودن مواد مخدر مصرفی خود آگاه هستید اما حتما با وسوسه درونی مواجعه خواهید شد.درمان اعتیاد و رهایی از اعتیاد نیازمند زمان، اراده و توجه اطرافیان است. شما باید قبل از شروع به ترک موقعیت خود را بررسی کنید و سپس شروع به تغییر کنید.
مراحل آماده کردن خود برای درمان اعتیاد
مراحل آماده سازی برای ترک شامل موارد زیر است.
- علت درمان اعتیاد را با خود مرور کنید.
- اگر قبلا هم برای ترک کردن تلاش کرده اید اما موفق نشده اید کارهای موثر و بی تأثیر در ترک را بشناسید.
- هدف خود را دقیق تر کنید مثلا روز شروع ترک را تعیین کنید.
- همه چیزهای که باعث اعتیاد شما خواهند شد را از خود دور کنید.
- به اطرافیان خود بگویید که تصمیم به درمان شدن گرفته اید و کمک بخواهید تا شما را در درمان حمایت کنند.
ساخت یک زندگی رها شده از اعتیاد
با انجام فعالیت و کارهای مورد علاقه خود سعی کنید دیگر هرگز به اعتیاد برنگردید. ( اگر اعتیاد را ترک کرده اید. )سعی کنید از کارهای که در حال انجام دادنشان هستید لذت ببرید و احساس خوبی را داشته باشید. وقتی که فعالیت های مفید را در برنامه زندگی خود بگنجانید و مشغول شوید دیگر مصرف مواد مخدر و اعتیاد کاری بی معنا برای شما تلقی خواهد شد.
- سرگرمی جدید
سعی کنید خودتان را با کارهای جدید سرگرم کنید. کارهای جدیدی که باعث فکر کردن و بالا بردن قدرت تخیل شما خواهد شد یا کارهای مفیدی که دوست دارید انجام دهید.
- نگهداری از حیوانات خانگی
نگهداری از حیوانات خانگی باعث به وجود آمدن حس دوست داشتن در درون شما خواهد شد و به همین دلیل برای حفظ و نگهداری او فعالیت های جدیدی را آغاز خواهید کرد.
- فعالیت های اجتماعی
اگر قرار است در جامعه حاضر باشید پس به فعالیت های اجتماعی مشغول شوید. با شرکت در فعالیت های گروه های که به فعالیت های اجتماعی سالم در اجتماع مشغول هستند رهایی از اعتیاد را برای همیشه تجربه کنید.همچنین اگر دوست دارید می توانید فعالیت های اجتماعی را در قالب کارهای خیریه انجام دهید که بدین ترتیب فرد مفیدی برای جامعه خود خواهید بود.
- اهداف معنادار
داشتن اهداف معنادار باعث تلاش شما برای رسیدن خواهد شد و همین مورد باعث مقابله با غول بزرگ اعتیاد است. کوچک یا بزرگ بودن هدف مهم نیست بلکه هدف باید معنادار باشد تا شما را در رسیدن و تحقق یافتن شان مصمم کند.
- حفظ سلامتی
سعی کنید فعالیت بدنی منظم، تغذیه مناسب و خواب کافی داشته باشید تا سالم بمانید و سه مورد گفته شده شما را برای پاک ماندن کمک خواهد کرد.همچنین همان طور که قبلا اشاره کردیم کمک گرفتن از افراد باتجربه یا یک مرکز نیز شانس شما را برای رهایی از اعتیاد افزایش خواهد داد.پیشنهاد ما به شما برای انتخاب یک مرکز کمپ همت است. کمپ همت با سال ها تجربه در زمینه اعتیاد قادر است که شما را برای همیشه از دام اعتیاد برهاند.
نکته پایانی در مورد رها شدن از اعتیاد
توجه داشته باشید که ترک اعتیاد ممکن است با بازگشت اعتیاد همراه باشد اما ناامید نشوید. سعی کنید همیشه با پزشک یا مرکز مشاوره ترک اعتیاد که برای ترک مراجعه کرده اید برای دریافت مشاوره در ارتباط باشید تا در صورت روبرو شدن با محرک های اعتیاد از مشاوره بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید