متاسفانه امروزه بسیاری از افرادی که اعتیاد دارند به سمت مواد مخدر شیشه سوق پیدا کرده اند و در کنار این بسیاری از افراد دیگر هستند که قصد ترک شیشه را دارند اما از عوارض شیشه بعد از ترک آگاهی ندارند که در کنار این خانواده فرد هم هیچ اطلاعی راجب این موضوع ندارد. ما در ادامه این مقاله شما را با شیشه و چگونگی ترک شیشه و عوارض شیشه بعد از ترک آشنا خواهیم کرد.
شیشه چیست؟
زمانی که یک ماده صنعتی مت آمفتامین ترکیب می شود باعث به وجود آمدن یک داروی محرک و بسیار قوی به نام شیشه تولید می کند. بهتر است این را بدانیم که ششه از ماده های مصنوعی و آزمایشگاهی به دست می آید که در آزمایشگاه های غیر قانونی و زیر زمینی تولید می شوند و مانند دیگر مواد مخدر ها و یا تریاک و هروئین ، کوکائین و ماری جوانا و … در طبیعت تولید نمی شوند معمولا شیشه با نام های مختلفی از جمله کرانک ، آیش ، کریستال ، مت و گچ در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد.
علاوه بر این ها شیشه یکی از قوی ترین ماده های مخدر و روان گردان است که با شکل ظاهری کریستاله ، سفید رنگ و بی بو و در آخر با طعمی تلخ ، حلال در آب یا الکل مانند شکر است که در بسته های بسیار کوچکی پخش می شود. در دو دهه قبل ، از مت آمفتامین ها برای درمان برخی از بیماری ها و افسردگی ، بیش فعالی و چاقی مفرط استفاده می کردند اما بعد ها در طی آزمایشات انجام شده پزشکان متوجه شدند که از این دارو می توان برای رفع خستگی و گرسنگی سرباز ها نیز استفاده کرد. اگر بخواهیم این را بدانیم که از شیشه چگونه استفاده می شود باید گفت که شیشه را به صورت استنشاقی یا تدخین ، خوراکی و یا تزریق مورد استفاده قرار می دهند.
زمانی که فرد از شیشه استفاده می کند بلا فاصله بعد از ده ثانیه وارد گردش خون می شود و سپس به مغز می رسد و بر روی سیستم اعصاب مرکزی تاثیر مستقیم می گذارد. به همین دلیل بر روی جسم و روان فرد تاثیر می گذارد و به همین دلیل فرد مصرف کننده حس سرخوشی و لذت کاذب پیدا می کند که این حس ناشی از رها شدن مقادیر زیادی دوپامین در مغز است. همچنین اثر استعمال استنشاقی آن ۸ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف دوام دارد و تا ۱۲ ساعت پس از مصرف در ادرار نشان داده می شود. در آخر طبق آمار های به دست آمده مخدر ، میزان سوء مصرف مت آمفتامین ها و مشتقات آن بعد از حشیش یکی از شایع ترین مواد مخدر مورد استفاده در جهان است که افراد ۱۵ تا ۶۵ ساله بیشترین مصرف کنندگان آن را تشکیل می دهند.
عوارض استفاده از مواد مخدر شیشه
- تنگی نفس
- تعریق شبانه
- تهوع و اسهال
- افزایش دمای بدن
- گیجی و بی حالی
- افزایش فشار خون و ضربان قلب
- سرخی دائمی چهره
- آسیب به کبد و ریه
- اختلالات مانیا
- از بین رفتن بافت لثه
- کم خونی
- افکار خودکشی
- اختلال در روابط جنسی
تاثیر مصرف شیشه روی جسم افراد
- افزایش ضربان قلب
- تهوع و استفراغ
- تعرق بی از حد
- کاهش اشتها
- تحریک پذیری سریع و عصبی شدن
- پوسیدگی دندان ها
- آسیب به اندام های داخلی به ویژه شش ها، کبد و کلیه ها
- اضطراب
- افسردگی
- زخم های پوستی
- تحلیل حافظه
علائم مصرف شیشه
معمولا تمامی افرادی که شیشه مصرف می کنند دارای علائم یکسانی هستند اما ممکن است که برخی از علائن ها فقط در برخی از افراد رخ بدهد اما بی خوابی یکی از بارزترین علائم مصرف شیشه است به طوری که فرد پس از مصرف شیشه ممکن است چند روز بعد از مصرف نخوابد و سطح انرژی بالایی داشته باشد. توهم شدید ، خیره شدن به یک نقطه و صحبت کردن زیاد و رفتار های پرخطر از نشانه های مصرف این ماده مخدر است. با توجه به آزاد شدن و مصرف انرژی زیاد پس از مصرف شیشه ، بعد از اینکه اثر ماده در بدن از بین رفت معمولا افراد به شدت احساس خستگی کرده و برای بازیابی نیروی اولیه ممکن است تا ۲ روز به صورت مداوم بخوابند و پس از بیداری هم فرد دچار سردرد های شدید و بی قراری می شود.
ترک شیشه چگونه انجام میشود ؟
کسانی که از مواد مخدر شیشه استفاده می کنند برای درمان مسیر دشوار و سختی را پیش رو دارند. با توجه به اینکه شیشه یک ماده مخدر صنعتی است که معمولا در آزمایگاه های خانگی و به روش های غلط و خطرناک تولید می شود عوارض فیزیکی و روانی بسیار شدیدی برای فرد مصرف کننده به دنبال دارد.
برخی از افراد و کمپ های ترک اعتیاد غیر مجاز تبلیغات گسترده ای در زمینه ترک شیشه در منزل دارند و بیماران را به ترک اعتیاد شیشه در خانه ترغیب می کنند. متاسفانه با توجه به شدت و خطرات زیادی که مصرف این ماده مخدر صنعتی دارد اکثر تلاش های برای ترک شیشه در خانه با شکست رو به رو شده و عواقب بدی برای فرد به همراه دارد. هر بار که فرد برای ترک شیشه اقدام کرده و در این راه شکست بخورد اعتماد به نفس پایین تری برای ترک قطعی در آینده خواهد داشت.
مدت زمان لازم برای ترک شیشه :
بهتر است قبل از هر نکته این را بدانید که نمی توان به طور دقیق مدت زمان مشخصی برای درمان قطعی شیشه اعلام کرد چرا که مدت زمان ترک شیشه بستگی به شرایط فیزیکی و روانی بیمار دارد. با توجه به تاثیرات مخربی که مصرف شیشه بر روی مغز می گذارد علاوه بر درمان و ترک فیزیکی اعتیاد به شیشه باید های روانی و وسوسه های بعد از ترک را نیز در نظر گرفت تا از عود بیماری و مصرف دوباره فرد جلوگیری شود اما به طور تقریبی ترک قطعی و اصولی شیشه ممکن است بین ۲ تا ۹ ماه طول بکشد.
بهترین روش ترک شیشه :
اگر بخواهیم بهترین روش ترک اعتیاد را بشناسیم می توان گفت ویژگی یک کمپ ترک اعتیاد مناسب این است که با افراد متخصص و با تجربه در زمینه ترک اعتیاد همکاری داشته باشد تا بتوانید جسم و روح فرد معتاد را کنترل کند چرا که مصرف شیشه علاوه بر ایجاد مشکلات و عوارض جسمانی تاثیر مخربی بر ذهن و روان فرد می گذارد و ترک شیشه بدون در نظر گرفتن جنبه های روانی اعتیاد معمولا با شکست رو به رو می شود.
نشانه های خماری شیشه چیست ؟
- گرسنگی بیش از حد و پرخوری
- خواب آلودگی و کسلی بیش از حد
- افسردگی
- عدم تعادل روانی
- تحریک پذیری بالا
- داشتن اضطراب زیاد
- احساس خستگی شدید
- ضعف در اندام های بدن
- پرخاشگری
- توهم شدید
- پارانویا
- علاقه شدید به مصرف دوباره شیشه
بعد از آخرین بار مصرف شیشه چه اتفاقی در بدن رخ می دهد؟
نئشگی شیشه :
در این مرحله فرد زرنگ تر می شود و حالتی منطقی به خود می گیرد و به صورت مداوم حرف دیگران را قطع می کند. همچنین توهم در این مرحله خود را به صورت تمرکز بر روی یک موضوع بی اهمیت نشان می دهد و ممکن است که فرد ساعت ها روی یک کار بی اهمیت متمرکز شود. مثلا فرض کند که یک نفر ساعت ها بند ساعت مچی خود را تمیز کند یا سعی کند قابلمه تفلون را بسابد تا سفید و براق شود این مرحله از ۴ ساعت تا ۱۶ ساعت ادامه پیدا می کند.
هجوم شیشه :
این مرحله اولین مرحله بعد از مصرف شیشه است و در آن ضربان قلب و متابولیسم فرد مصرف کننده بالا می رود. مرحله هجوم در کراک و کوکائین ۲ تا ۵ دقیقه است ولی در شیشه این مرحله ۱۰ تا ۳۰ دقیقه هم ادامه پیدا می کند.
نشانه های ترک شیشه چیست ؟
سقوط : سقوط زمانی اتفاق می افتد که بدن به طور کلی تعطیل می شود و دیگر توانایی این موضوع را ندارد که از پس اثرات شیشه بر بیاید این موضوع باعث می شود که فرد یک دوره طولانی به خواب برود. حتی مصرف کننده های حرفه ای شیشه هم در این مرحله به یک جنازه تبدیل می شوند واین مرحله ممکن از ۱ تا سه روز طول بکشد.
خماری شیشه :
بعد از مرحله سقوط در مرحله دوم یعنی خماری شیشه فرد وارد فاز بعدی که خماری است می شود و حالت هایی مانند قحطی در بدن او اتفاق می افتد و شروع به از دست دادن آب بدن و مواد معدنی می کند که همین امر باعث می شود که فرد از نظر ذهنی و جسمی به طور کامل خسته و شکسته شده باشد علاوه بر این ها خماری شیشه معمولا ۲ تا ۱۴ روز طول می کشد. در این شرایط تنها راه حلی که به ذهن فرد می رسد مصرف دوباره شیشه است.
محرومیت شیشه :
این مرحله معمولا ۳۰ تا ۹۰ روز به طور جدی طول می کشد و بیشتر اوقات کسی که در این مرحله قرار دارد نمی داند که در حالت محرومیت به سر می برد. در این حالت که به آن نسخ بودن هم گفته می شود به این صورت است که فرد در ابتدا افسرده می شود هیچ انرژی و اشتیاقی در خود نمی بیند و از هیچ چیز لذت نمی برد. این روند تا جایی ادامه پیدا می کند که فرد به فکر خودکشی می افتد و دقیقا در حالتی که انسان در ضعیف ترین حالت خود قرار دارد ، ولع برای مصرف شیشه باز به سراغ فرد می آید و باعث مصرف دوباره شیشه توسط او می شود.
چگونه با افراد مصرف کننده شیشه را به زندگی برگردانیم ؟
اختلال در سیستم های مغزی درک واقعیت :
فرد مصرف کننده شیشه ممکن است چیز هایی ببیند برای مثال حس کند فردی او را تعقیب می کند یا بشنود برای مثال صدای همسایه ها که بر ضد او توطئه می کنند که در واقع وجود خارجی یا حقیقت ندارند. علت این اختلال در توهم یا وجود باور های غیر واقعی آسیب به نواحی مغزی تشخیص دهنده واقعیت در فرد مصرف کننده است.
تخریب مدار های مغزی و ایجاد وابستگی و اجبار به مصرف مواد :
مدار هایی در مغز انسان وجود دارند که به طور طبیعی او را وادار به خوردن ، آشامیدن و رفتار های جنسی می کنند و این جزء عوارض شیشه شیشه هستند.
تخریب سیستم های تولید انرژی و انگیزه در مغز :
اگرچه مصرف کنندگان شیشه در ابتدای مصرف ، احساس انرژی ، توان روحی و انگیزه بالایی می کنند اما مدتی پس از فعالیت بیش از اندازه سیستم های تولید انرژی و انگیزه در مغز ، آنها را تخریب می کند.
آیا شیشه مواد مخدر نیست ؟
امروزه یکی از تصوراتی که باعث می شود بسیاری از افراد به سوی شیشه سوق پیدا می کنند این است که شیشه مخدر نیست و به راحتی می توان آن را ترک کرد که همین تصور باعث شده است حتی در برخی ورزشگاه ها و به منظور کاهش وزن از این ماده محرک استفاده شود. اما این که این ماده چون مخدر نیست کسی که به آن اعتیاد پیدا کرد به راحتی می تواند وابستگی اش را کم کند اشتباهی بزرگ است.
برخلاف مخدر های افیونی مثل تریاک ، که مصرف کننده را به سمت سکون و کندی می برند شیشه معمولا فرد را به سمت پرتحرکی و رفتار های خشونت امیز سوق می دهد. شیشه باعث افزایش انرژی در فرد و فعالیت بیش از حد می شود. بی خوابی بالا رفتن درک و حس اعتماد به نفس و همین ها باعث می شود که فرد احساس ایجاد قدرت بیش از حد در وجودش داشته باشد. در نتیجه احتمال پرخاشگری و دعوا و زد و خورد در این افراد بسیار بالا می رود.
معمولا احساس تنهایی در مصرف کنندگان شیشه به راحتی شکل میگیرد و افزایش ضربان قلب ، فشار خون ، بالا رفتن درجه حرارت وجود دارد و در کسانی که مستعد بیماری های قلبی و مغزی هستند، احتمال سکته های قلبی و مغزی در آن ها وجود دارد. مصرف شیشه موجب علائمی مثل اضطراب ، افسردگی های شدید و پرخاشگری می شود. این افراد معمولا بعد از چندین مرتبه مصرف ، به علت تحملی که در بدنشان ایجاد می شود مجبور می شوند شروع به مصرف بیشتر شیشه و کم کردن فاصله مصرف ها کنند و عوارض شیشه بیشتری به آن ها تحمیل می شود.
کلام آخر
ما در این مقاله شما را با عوارض شیشه و تمامی مضرات آن آشنا کرده ایم . از اینکه تا آخر این مقاله ما را همراهی کرده اید از شما متشکریم ، اگر در این زمینه تجربه ای دارید با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید