اختلال مصرف تنباکو یکی از رایج ترین و کشنده ترین و پرهزینه ترین انواع اعتیاد به مواد است هم چنین یکی از اختلالاتی است که بیش از همه مورد غفلت واقع می شود مخصوصا از سوی روان پزشکان. زیرا به رغم تحقیقات اخیر که نشان می دهند بین اعتیاد به تنباکو و سایر اختلالات مصرف ماده وجوه مشترک وجود دارد، اعتیاد به تنباکو با اعتیاد به سایر انواع مواد تفاوت های خاصی دارد.
بیشتر بخوانید : با ماده مخدر ناس تنباکوی بدون دود آشنا شوید
ترک تنباکو مشکلات رفتاری ایجاد نمی کند به همین علت تعداد انگشت شماری از معتادان به تنباکو برای روان درمانی مراجعه می کنند یا راجاع داده می شوند. تنباکو یک داروی قانونی است و افرادی که مصرف تنباکو را ترک کرده اند این کار را بدون درمان انجام داده اند. بنابراین یک عقیده ی رایج اما اشتباه این است که بر خلاف الکل و سایر مواد غیر قانونی اکثر مصرف کنندگان تنباکو به درمان نیاز ندارند.
- چند رویداد اخیر ممکن است بی میلی روان پزشکان برای ایفای نقش در درمان اعتیاد به تنباکو را از بین ببرند: آگاهی رو به افزایش از این موضوع که اکثر بیماران روانی سیگار می کشند و ممکن است در اثر اعتیاد به تنباکو بمیرند
- باقی مصرف کنندگان با احتمال بیشتری به مشکلات روانی مبتلا خواهند شد و این موضوع نشان می دهد که تعداد زیادی از آن ها احتمالا به درمان های فشرده تر و جامع تر نساز خواهند داشت
- طراحی و ساخت انواع دارو ها برای کمک به ترک مصرف تنباکو.
ترک ناگهانی تنباکو
به صورت کلی اکثر درمانگران و درمانجویان ترک ناگهانی را ترجیح می دهند اما چون هیچ اطلاعات موثقی دال بر بهتر بودن ترک ناگهانی از ترک تدریجی در دست نیست در صورتی که درمان جو ترک تدریجی را ترجیح دهد درمانگران باید به ترجیح او احترام بگذارند. توصیه ی کوتاه و سریع باید روی نیاز به دارو درمانی یا گروه درمانی، نگرانی درباره ی افزایش وزن، موقعیت های پر خطر، خارج کردن مواد از دسترس و سایر موارد متمرکز شود. چون عود معمولا به سرعت روی می دهد.
روش رفتار درمانی در ترک تنباکو
رفتار درمانی پرطرفدار ترین روان درمانی برای سوء مصرف تنباکو می باشد و اثر بخشی آن به خوبی نشان داده شده است. در آموزش مهارت ها و پیش گیری از عود موقعیت های پر خطر شناسایی می شوند و مهارت های رفتاری یا شناختی برای استفاده در موقعیت هایی که مصرف تنباکو در آن ها روی می دهد طراحی و برنامه ریزی و به کار گرفته می شوند.
روش جایگزین سازی
علاوه بر این همه ی روان درمانی های جایگزین سازی نیکوتین نرخ ترک را دو برابر می کنند احتمالا به این علت که از شدت نشانه های ترک مصرف می کاهند. از این نوع درمان ها می توان برای کاستن از شدت نشانگان ترک مصرف در بیماران روانی بستری در بخش های عاری از دود نیز استفاده کرد. در درمان های جایگزین سازی ای یک دوره ی کوتاه نگهداری به مدت ۶ تا ۱۲ هفته استفاده می شود، که متعاقب آن معمولا یک دوره ی کاهش تدریجی به مدت ۶ تا ۱۲ هفته ی دیگر است.
تحقیقات
علاوه بر این ها چندین مطالعه نشان داده است که ترکیب کردن درمان جایگزین سازی نیکوتین و رفتار درمانی نرخ ترک موفقیت آمیز مصرف تنباکو را در مقایسه با هر یک از این دو درمان به تنهایی بیشتر می کند.
درمان اعتیاد به تنباکو در کمپ ترک اعتیاد
مرکز کمپ پیروان همت درمانگرانی را برای همکاری دعوت کرده است تا علاوه برمهارت در رویکرد های گوناگون در زمینه ی ترک مواد توانایی برقراری رابطه ی همدلانه و دلسوزانه با مراجعین را دارا باشند و از این برای کمک رسانی به افراد مصرف کننده در حیطه های گوناگون بیشترین آمادگی را دارد.
دیدگاهتان را بنویسید