پان پراگ چیست؟ پان پراگ ماده ی مخدری است که جدیدا در غالب آدامس و پاستیل و خوشبو کننده ی دهان وارد ایران شده است. درخت بتل در کشور هایی هم چون اندونزی، مالزی، بنگلادش، نپال، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هندو پاکستان می روید. برگ ها تازه ی این درخت را می جوند، اما معمول ترین شیوه ی مصرف، نوع خشک شده ی آن است.
پان پراگ به عنوان ماده ی تحریک کننده، نشئه آور و روان گردان از ترکیب تنباکو، آهک، خاکستر، ادویه های معطر، ساخارین و دیگر افزودنی های غیر مجاز خوراکی بسیار خطرناک هم چون آرسنیک، کربنات منیزیم، و سرب در کارگاه های کوچک و غیر قانونی به صورت دست ساز و غیر بهداشتی ساخته می شود.
روش تولید pan parag
برای تولید پان پراگ، دانه ی قرمز رنگ درخت آرکاکیتچو که مصرف آن سبب قرمزی دهان می شود را در برگ درخت بتل می پیچند و سپس به آن هیدروکسیدکلسیم، تنباکو، آهک، خاکستر، ساخارین و اسانس های مختلفی اضافه می کنند و به این ترتیب ماده ی محرک زای پان پراگ تولید می شود.
قابل ذکر است که در برخی از انواع پان پراگ ها برای افزایش قدرت اثر بخشی و سرخوشی مضاعف، ترکیبات مخدر یا توهم زاهای دیگری هم چون تریاک، حشیش و حتی ترکیبات شیمیایی خطرناکی هم چون ارسینک، منیزیم، و سرب به آن اضافه می شود.
نام های تجاری پان پراگ
ماده ی روان گردان پان پراگ از مرز های شرقی کشور مخصوصا از هندوستان، پاکستان و افغانستان به عنوان خوش بو کننده ی دهان وارد کشور می شود و آن را با نام های تجاری راجا، ملوان زبل، پان عربی، تایتانیک، ناس خارجی، ویتامین، پان اسفناج، گوتا و غیره و در قالب های گوناگونی مانند پدر، قرص، پاستیل و آدامس روانه ی بازار می کنند.
قیمت پان پراگ
قیمت پان پراگ بسیار ناچیز و هر بسته ی آدامس آن با قیمتی در حدود ۳۰۰ الی ۵۰۰ تومان از طریق سوپر مارکت ها، دست فروش ها و دکه های روزنامه فروشی به فروش می رسد. پان پراگ در طعم های مختلف و به صورت مکیدنی یا جویدنی مورد استفاده قرار می گیرد. اما به علت بهای برگ بتل سودجویان و دلالان مواد مخدر از مواد تقلبی برای ساخت آن استفاده می کنند که موجب بروز آسیب های مختلف در مصرف کننده می شود.
طبق آمار و تحقیقات
قابل ذکر است که این ماده چهارمین ماده ی پر مصرف جهان بعد از تنباکو، الکل و کافئین می باشد که حداقل ۱۰ درصد جمعیت دنیا در کشور های آسیای جنوب شرقی به ویژه هند و پاکستان را به سمت سوء مصرف این مواد می کشاند. تحقیقات صورت گرفته در هند، پاکستان و نپال نشان می دهد که در حال حاضر ۲۰ الی ۴۰ درصد از جمعیت جوانان این کشور ها به سوء مصرف این ماده مبتلا هستند. علاوه بر این سطح تحصیلات با مصرف تنباکو رابطه ی همبستگی دارد به طوری که تحقیقات نشان می دهند که ۳۷ درصد بزرگسالانی که دیپلم دبیرستان نگرفته بودند بیشتر به مصرف تنباکو می پرداختند.
تاثیرات استفاده از پان پراگ:
از مهم ترین عارضه ی مصرف پان پراگ وابستگی و اعتیاد به این ماده است. علائم ظاهر شده پس از مصرف پان پراگ عبارتند از احساس گرمی، سرخوشی موقت، احساس سبکی در سر، گیجی و شادی کاذب. در واقع تاثیراتی که سیگار و اکستازی در شخص ایجاد می کنند مشابه تاثیراتی است که پان پراگ در شخص ایجاد می کند و در نهایت زمینه را برای وابسته شدن به روان گردان های دیگر پدید می آورد.
عوارض پان پراگ
کشور هند به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده ی pan parag، بالاترین میزان سرطان دهان را در جهان دارا است. جویدن پان پراگ باعث می شود که نیکوتین موجود در آن باعث زردی رنگ دندان ها و آسیب به سلول های مغز شود. مواد موجود در نیکوتین از طریق بزاق و مخاط دهان جذب شده و در اثر ورود به جریان خون بر روی سلول های مغزی و عملکرد آن ها اثر منفی ایجاد می کند. سرطان دهان، حنجره، گلو و نای، فساد لثه و ایجاد اختلال در عملکرد قلب و عروق و سیستم تنفسی از خطرات بسیار مهم استفاده از پان پراگ به شمار می روند.
به علاوه مصرف پان پراگ سبب افزایش تولید بزاق دهان می شود و خروج آب دهان قرمز رنگ مصرف کنندگان پان پراگ باعث شده است که پان پراگ جزو کثیف ترین مواد مخدر محسوب شود. هم چنین افزایش تحریکات بزاقی باعث شده که شخص به طور مرتب تمایل به تف کردن داشته باشد و ریختن آن در اماکن عمومی باعث گسترش بیماری های عفونی هم چون هپاتیت و سل می شود.
از اثرات کلی مصرف پان پراگ می توان به از دست دادن تعادل رفتاری و حرکتی، سبکی سر و گیجی ، شادی کاذب و نشئگی اشاره کرد.
به طور کلی از بزرگ ترین خطرات مصرف پان پراگ می توان به این نکته ی مهم اشاره کرد که این ماده در بسته بندی های جذاب و به شکل آدامس زمینه را برای اعتیاد کودکان و نوجوانان فراهم می آورد و بهداشت جامعه را با خطر مواجه می سازد.
دیدگاهتان را بنویسید