چرا افراد به مواد مخدر رو می آورند
چرا افراد به مواد مخدر رو می آورند زندگی در جامعه امروزه خطراتی را برای جوانان و نوجوانان به دنبال دارد. یکی از بدترین خطراتی که ممکن است جوانان و نوجوانان با آن روبهرو شوند اعتیاد به مواد مخدر خطرناک مانند تریاک ،هروئین، کوکائین، حشیش ،ماری جوانا ،ال اس دی و … است. شاید برایتان سوال باشد که چرا برخی از افراد آماده تجربه کردن و آزمودن موادمخدر هستند
در صورتی که بسیاری از افراد هرگز پیرامون این گونه مسائل گام بر نمی دارد. به سادگی نمی توان پاسخ این سوال را داد اما ما سعی کرده ایم که برای تان به چند دلیل آن اشاره کنیم.
مبنای اعتیاد:
در بیشتر جوامع امروزی نوجوانان و جوانان سالم ۱۵ الی ۲۰ سال برای کسب تجربه جدید و یا به دلیل معاشرت با دوستان نامناسب و معتادان به استفاده از مواد مخدر روی آورده اند. این گروه به دلیل نداشتن پشتیبانی مناسب خانوادگی و یا تربیت صحیح و همچنین از روی حس کنجکاوی وقتی در معاشرت با این گونه افراد قرار می گیرند نمی توانند راحت به درخواست آنها آن نه بگویند و برای اولین بار استفاده از مواد مخدر را تجربه می کنند که همین یکبار ممکن است آنها را به سمت اعتیاد به مواد مخدر سوق دهد. به طور کلی می توان گفت که تحقیقات نشان داده است نوجوانان و جوانان به علت احساس درماندگی ،ناکامی، عدم کفایت و یا به منظور رهایی از تنهایی و فشارهای روانی به سمت بیماری اعتیاد گام بر می دارد و رهایی از این بیماری به سادگی امکان ندارد. افراد دیگری که مستعد گرفتار شدن به دام اعتیاد هستند فرزندان طلاق و یا کسانی که از تربیت صحیح برخوردار نیستند شمرده می شوند.
اختلالات روانی و اعتیاد:
یکی دیگر از مسائلی که بیشترین تاثیر را بر روی اعتیاد میگذرد اختلالات روانی است. افرادی که اختلالات شخصیتی دارند معمولاً در برابر اعتیاد آسیب پذیرتر هستند. نکتهای که وجود دارد این است که اعتیاد خود می تواند به این اختلالات شخصیتی دامن بزند. تحقیقات نشان داده است که شخصیت های روان نژند یا دچار سراسیمگی و افراد روان پریش در برابر اعتیاد آسیب پذیرتر از افراد سالم هستند.
شخصیت روان نژندی چیست؟ کسی که دارای بیماریهای روانی خفیف است. علائم این اختلالات می تواند ضعف روانی، اضطراب و وسواس، ترس ،بی اراده بودن و …باشد.
شخصیت روان پریش چیست؟ کسانی که به علت عدم رشد خلقی برای سازش کردن اجتماعی دچار مشکل هستند و خلق و خوی متغیر دارند شخصیت های روان پریش به حساب می آیند. معمولاً مبتلایان به این گونه اختلالات آسان تر به بیماری اعتیاد دچار می شوند. روان پریش ها اغلب رفتارهای ضد اجتماعی و اختلالات خلقی دارند واغلب تمایلی به پیروی از قوانین و مقررات ندارند همچنین روابط آنان با دیگران سطحی است.
این افراد کم هوش نیستند اما نمی توانند فعالیت های منظم جسمی و ذهنی را تحمل کنند و جا و مکان و کار ثابتی را نمیتوانند به عهده بگیرند. اغلب این افراد در دوران کودکی ناآرام و مشکل سازی داشتند و در مدرسه نیز قدرت سازش با دیگران را نداشتند. اینگونه افراد ممکن است موادمخدر را وسیله خوشی و آسایش خود به حساب بیاورند.
نقش تکنولوژی در اعتیاد به مواد مخدر:
همان طور که می دانید پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد تحولاتی شگرف در دنیای امروزی شده است اما در عین حال عوارضی مانند ترس از تامین آینده ،تشویش، اضطراب و …را نیز برای افراد به دنبال داشته است که در نتیجه باعث شده است بسیاری از افراد دچار کشمکش های روانی شوند. این گونه کشمکش ها و محرومیت ها ممکن است سیستم دفاعی افراد را دچار مشکل کند و در نتیجه باعث آسیب جسمانی به این افراد شود.
افسردگی و اعتیاد:
افسردگی یکی از بیماری های روانی شایع در دنیای امروزی است که مستقیماً بر روی رفتار و احساسات و خلق و خوی افراد تاثیر می گذارد. از عوارض افسردگی می توان کاهش فعالیت اراده و اعتماد به نفس را نام برد. همچنین نشانه هایی مانند خستگی ،بی علاقه گی، بی محلی، کمخوابی و ناامیدی نیز می تواند باعث بروز افسردگی شود.
افرادی که دچار افسردگی هستند ممکن است به دلیل از دست دادن علاقه شان به شغل، اجتماع، همکاران ،دوستان و خانواده انزوا جو شوند و به سمت مواد مخدر و یا قرص های روانگردان گرایش پیدا کنند تا شاید بتوانند آرامش و آسایش گذشته را تأمین کنند.
افرادی که برای گریز از اضطراب و تشویش و فشارهای روانی و افسردگی مواد مخدر و قرص های روانگردان را مصرف می کنند کسانی هستند که زندگی خود را به جای واقعیت بر پایه رویا بنا می کنند و قطعا همه ما می دانیم که این مواد به هیچ عنوان نمی تواند درمان مناسبی برای افسردگی باشد.
نقش خانواده :
شک نداریم که خانواده تاثیر مستقیم و عمیقی در رشد کودکان و پی ریزی شخصیت آنان دارند. در واقع اگر محیط خانواده سالم باشد و کودک مهر و محبت کافی را از دیگران بیاموزد اعتماد به نفس و احساس مسئولیت نیز به او آموخته می شود.در صورتی که اگر کودکان مورد توجه خانواده قرار نگیرند و نیازهای عاطفی و جسمانی شان برطرف نشود آماده کجروی ناسازگاری و تجاوز به حقوق دیگران خواهند بود. اغلب کودکانی که در محیط خانواده پذیرفته نمی شوند و دچار محرومیت عاطفی و فقدان مهرورزی هستند نمی توانند به درستی محبت و عواطف دیگران را احساس کنند و اینگونه مشکلاتشان را با ترک خانه و مدرسه و ناسازگاری اجتماعی بروز می دهند.
این افراد اغلب قدرت سازش ندارند و بدیهیست که آینده سالمی در انتظار آنها نیست. البته از سمت دیگر نیز حمایت بیش از اندازه خانواده از فرزندان می تواند فرزندانی پرتوقع و به اصطلاح نازپرورده را درون جامعه بیاورد که در نتیجه اینگونه افراد نیز در سازش با دیگران دچار مشکل خواهند شد. چنین افراد به راحتی می توانند طعمه اشخاص ضد اجتماعی و جنایتکار شوند.
به غیر از پیشگیری ،درمان اعتیاد نیز بسیار اهمیت دارد و نیاز به حمایت کامل خانواده، نزدیکان و عزیزان فرد بیمار دارد. افرادی که دچار این بیماری هستند باید بهترین مکان راه برای ترک اعتیاد پیدا کنند و با افراد متخصص در این زمینه به مشورت بپردازند. پزشکان و روانپزشکان بسیاری در این زمینه مشغول به کار هستند که این افراد میتوانند از آنها کمک بگیرند.
در کمپ ترک اعتیاد همت شما می توانید بهترین و برجسته ترین روانشناسان و پزشکان متخصص در زمینه ترک بیماری اعتیاد را دیدار کنید و از آن ها در این زمینه کمک های لازم را بگیرید. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کمپ ترک اعتیاد رایگان همت تماس بگیرید. همکاران ما همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند. نویسنده: زهرا افشار