شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با افرادیی که اعتیاد دارند مواجه شده باشید اما طرز برخورد صحیح با آنها را نمی دانید. اما در کنار این بهتر است که این اطلاعات را داشته باشید که نوع اعتیاد این افراد با دیگری متفاوت است چرا که ممکن است یک فرد به تریاک و برخی افراد دیگر به شیشه و گل و یا الکل اعتیاد دارند. اما شاید این موضوع برای شما هم سوال باشد که شیشه چه نوع موادی است و یا اینکه چگونه می توان این ماده توهم زا را ترک کرد.
شیشه چیست ؟
کریستال یا شیشه نوعی ماده مخدر است که باعث هیجان بسیار ، تمرکز زیاد و شادی فرد مصرف کننده می شود. همانطور که می دانید شیشه عواقب و عوارض های بسیاری دارد که به طور طولانی و یا کوتاه مدت رخ می دهد. اگر بخواهیم نگاه کلی به مواد مخدر شیشه بندازیم باید گفت که این نوع مواد مخدر جزء اعتیاد آورترین مخدر هایی هستند که ترک آن به همین راحتی ها نیست چرا که این مواد مخدر از ماده هایی مانند دی مت آمفتامین هیدروکلرید تولید می شود که به عنوان یک ماده مصنوعی ترکیبی قوی شناخته شده است که رنگ های مختلفی دارد. معمولا کسانی که برای اولین بار از نوع مواد مخدر استفاده می کنند رفتار هایی مانند استرس ، اضطراب ، عصبانیت ، بی اشتهایی و یا خواب طولانی مدت دارند اما این را هم بدانید که مصرف مواد مخدر شیشه باعث تغییرات ظاهری و از بین رفتن آب میان بافتی عضله ها و کاهش وزن تاثیر دارد به همین دلیل معمولا افراد معتاد به شیشه به سرعت دچار کاهش وزن می شوند. علاوه بر این ها اگر بخواهیم علائم شیشه را بدانیم باید گفت کسانی که از شیشه استفاده می کنند دچار خشکی دهان ، حالت تهوع ، سرعت تنفس و تعریق زیاد ، تبش قلب و لرزش دست ها می شوند.
ترک اعتیاد شیشه چگونه است ؟
شاید اگر یک فرد معتاد قصد ترک اعتیاد را داشته باشد می تواند با کمک پزشک و مشاور اعتیاد خود را ترک کند اما این را بدانید که این موضوع تا زمانی صحت دارد که فرد به مواد مخدر شیشه اعتیاد نداشته باشد چرا که ترک اعتیاد شیشه تقاوت سیاری با دیگر مواد مخدر ها دارد چرا که برای ترک این مواد مخدر ابتدا باید درمان جسمی داشته باشند چرا که مصرف ماده یا به اصطلاح حالت خماری پیدا می کنید و با بی قراری و اضطراب رو به رو می شوید. اما اگر کسی برای مدت طولانی از مواد مخدر شیشه استفاده کند پس از قطع مصرف در روز های اول احساس ولع و میل شدید به مصرف دارد. همراه با این گرایش و اضطراب ، افسردگی و بی قراری را تجربه می کند. پس از چند روز فرد احساس خواب آلودگی می کند و ممکن است که ساعت ها یا حتی چند روز بخوابد و بعد از بیدار شدن با میل و اشتهای زیاد غذا بخورد. اما علاوه بر این ها توصیه هایی درباره ترک اعتیاد شیشه می شود که این ها شامل :
- از درمان خود سرانه ترک شیشه جدا خودداری نمایید چرا که ممکن است فرد را با پیامد ها و عوارض جبران ناپذیری روبرو کند.
- حتما برای درمان و ترک شیشه از یک فرد متخصص و درمانگر مشورت بگیرید. هم چنین در طول ترک حتما با یک روان شناس متخصص در زمینه اعتیاد در ارتباط باشید تا بتوانید بر مشکلات ذهنی و روحی که شیشه برای شما ایجاد کرده است نیز غلبه کنید.
- بعد از تمام شدن دوره درمانی حتما به یک پزشک برای مطمئن شدن از خارج شدن سموم از بدن فرد معتاد مراجعه کنید همچنین می توانید از تست اعتیاد به شیشه نیز استفاده نمایید.
راه های ترک اعتیاد شیشه
همانطور که می دانید ترک اعتیاد به خصوص ترک اعتیاد شیشه راه و روش های مختلفی دارد که در ادامه آنها را با هم بررسی خواهیم کرد:
ترک اعتیاد شیشه با روش درمانی ماتریکس :
این روش از روش هایی است که به عنوان روش غیر دارویی است که از معروف ترین روش های درمان ترک اعتیاد است. در این روش درمانی جلسه های آموزشی هم برای فرد معتاد و هم برای خانواده فرد در نظر گرفته می شود که تا هم خود فرد و هم خانواده اگاهی و دانش لازم را به دست بیاورند. این جلسات بیشتر حدود ۴۵ الی یک ساعت برگزار می شود که علاوه بر جلسات مشاوره آزمایش هایی مانند آزمایش ادرار یا خون هم انجاام می شود تا درمانگر بتواند طبق نتایج آزمایشات در طول دوره درمان وضعیت پیشرفت بیمار را ارزیابی کند و آموزش ها را مطابق با فرد تنظیم کند. و در آخر زمانی که بیمار به ترک کامل نزدیک می شود درمانگر جلسه های پیشگیری از بازگشت را برگزار می کند تا فرد برای مواجه شدن با وسوسه های بسیار برای مصرف مجدد نیز آمادگی داشته باشد و به این ترتیب بتواند در مرحله ترک یا پرهیز از مواد باقی بماند.
ترک شیشه با روش DST :
اگر بخواهیم ترک اعتیاد شیشه با روش DST را بررسی کنیم باید گفت که از طولانی روش های ترک اعتیاد محسوب می شود. این روش معروف به گروه های کنگره ۶۰ که توسط یک بیمار اعتیاد بهبود یافته ایرانی ایجاد شده تلفیقی از اصول گروههای ۱۲ قدمی و روش های ترک تدریجی مواد است. در روش DST تنتور تریاک جایگزین ماده مصرفی مانند شیشه شده و پس از هر ۲۱ روز یک پنجم مقدار مصرف کاهش یافته تا پس از ۱۰ ماه مصرف به صفر می رسد. اگر بخواهیم ویژگی این روش درمانی را بدانیم باید گفت که اصلی این درمان این است که در کنار پرداختن به جسم افراد مصرف کننده به سلامت روان و جهان بینی آن ها نیز پرداخته می شود.
ترک شیشه با درمان نگه دارنده با متادون :
بسیاری از مراکز کمپ ترک اعتیاد از روش نگه دارنده با متادون برای ترک مواد استفاده می کنند. چرا که طبق آمار به دست آمده برای برخی بیماران اعتیاد در شرایط بدنی و یا سنی خاص که ترک ناگهانی یا تدریج مواد برای آن ها همراه با سختی های است که این روش پیشنهاد می شود اما متادون اصولا برای ترک مواد افیونی مانند تریاک ، هروئین و مشتقات مرفین به کار می رود و نمی تواند برای ترک شیشه که ماده ای محرک است کاربرد داشته باشد. متادون درمانی جهت ترک اعتیاد به شیشه می تواند بر مشکلات فرد بی افزاید چرا که در حقیقت آثار آرام بخشی متادون برای مصرف کننده شیشه لذت تازه ای ایجاد کرده و می تواند شروع یک اعتیاد تازه باشد.
روش های درمانی اعتیاد به شیشه :
متاسفانه داروی محرکی برای جایگزین شیشه وجود ندارد . اما در برخی از پروتکل های های درمانی مانند پرومتا و اناندا مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار نگرفته است چرا که دارو هایی مورد استفاده قرار می گیرند که بیشتر شامل مکمل های ویتامینی و پروتئینی به جهت کمک به بهبودی مغز و بدن بیمار و دارو های آرام بخش و ضد تشنج برای جلوگیری از علائم حاد ترک شیشه است.
روش دوازده قدمی یا شیشه ای های گمنام (CMA) :
این روش ترک اعتیاد روشی است که توسط افراد بهبود یافته تشکیل می شود که قصد کمک کردن به مصرف کنندگان دیگر را دارند که روش شناخته شده از گروه های دوازده قدمی برای ترک مواد گروه NA است که شامل کسانی هستند از مواد مخدر هایی شامل تراک و هروئیین می باشد که به دلیل در دسترس بودن این گروه ها و چند ماده ای بودن مصرف کنندگان شیشه ، این افراد هم در این گروه ها شرکت می کنند.
نقش خانواده در ترک اعتیاد چیست ؟
معومولا تمامی افرادی که به مواد مخدر شیشه اعتیاد دارند ، اعتیاد خود را قبول نمی کنند به همین دلیل وجود خانواده در کنار فرد معتاد بسیار حیاتی است. خانواده باید با یک متخصص در این زمینه مشاور بگیرند و با استفاده از راهکار های مناسب فرد معتاد را به سمت ترک مواد مخدر سوق دهند. خانواده ها باید رویکردی جدی در مقابل فرد ترک کرده داشته باشند. یکی از اولویت های ترک آموزش خانواده ها برای یادگیری شرایط و رفتار های جدید است چرا که بیمار معتاد بعد از ترک دچار علائم و نشانه هایی به دلیل ترک شیشه می شود که اعضای خانواده باید نحوه برخورد صحیح با آن ها را بدانند. اما مهم ترین نقش خانواده در ترک اعتیاد زمانی اتفاق می افتد که خانواده به درستی با فرد مورد نطظر رفتار کنند و رفتار آنها مطابق رفتار های فرد مصرف کننده باشد یعنی اینکه فرد مواد مصرف می کرده با تنبیه ها ، تشویق ها و فشار های زیادی از جانب خانواده خود رو به رو شده است همین امر باعث شده است نظم خانواده از روال عادی خود خارج شود. حال که فرد تصمیم به ترک اعتیاد گرفته و می خواهد به بدنه سالم خانواده خود بازگردد باید به همان نسبت افراد خانواده هم در رفتار خود تغییراتی ایجاد نمایند تا آمادگی لازم برای پذیرش بیمار در حال ترک را داشته باشند.
شیشه چه تفاوتی با کوکائین دارد ؟
اگر بخواهیم تفاوت کلی کوکائین با شیشه را بدانیم اول از همه باید گفت که هر دو ماده مخدری هستند که توهم زا هستند اما اگر بخواهیم به طور کلی آنها را بررسی کنیم بهتر است که ادامه این مقاله را از دست ندهید:
شیشه :
به طور مصنوعی ساخته می شود که اثرات مصرف آن به صورت تدخین ۸ تا ۲۴ ساعت دوام می یابد ۵۰ درصد ماده مصرفی در طول ۱۲ ساعت از بدن دفع می شود مصارف پزشکی آن محدود است.
کوکائین :
به طور طبیعی از گیاه کوکا تهیه می شود اثرات تدخین آن تنها ۲۰ تا ۳۰ دقیقه باقی می ماند ۵۰ درصد ماده مصرفی پس از یک ساعت از بدن دفع می گردد در برخی جراحی ها به عنوان بی حس کننده موضعی استفاده می شود.
اثرات کوتاه مدت مصرف شیشه :
- افزایش ضربان قلب ، فشار خون و ریتم تنفس
- گلگون شدن چهره
- گشاد شدن مردمک ها
- قرمز شدن چشم ها
- متصاعد شدن یک بوی شیمیایی از نفس آن ها
- تعریق بیش از حد
- تکلم سریع
- ناتوانی در بهخواب رفتن
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- افزایش درجه حرارت بدن و تب
- از دست دادن اشتها و پس از مدتی کم شدن وزن بدن
- تحریک پذیری و عصبی بودن
- گیجی و پریشانی
اثرات بلند مدت مصرف شیشه :
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
- مقاومت پایین در برابر بیماری ها
- آسیب به اندام ها به ویژه شش ها ، کبد و کلیه ها
- خشک شدن پوست و خارش آن
- زخم های پوستی و آکنه
- پوسیدگی دندان ها
- دندان سایی
- بی قراری
- رعشه
- نوسانات هیجانی
- اضطراب
- افسردگی
- خستگی مزمن
- هذیانات
- روان پریشی ناشی از مصرف مواد
- از دست دادن حافظه
شیشه چه تاثیری روی مغز انسان می گذارد؟
طبق آمار به دست آمده شده که ۵۰ درصد گیرنده های دوپامین در مغز در اثر مصرف مزمن شیشه برای همیشه از بین می روند. گیرنده های سروتونین نیز با همین آسیب و حتی برخی شدید تر رو به رو خواهند شد که منجر به عوارض روانی شدید و پایدار مثل روان پریشی در مصرف کنندگان خواهد شد. رفتار های خشن و آسیب زدن به خود یا دیگران نیز در این افراد دیده می شود. چون شیشه ماده ای است که اغلب در آزمایشگاه های غیر قانونی و یا خانگی ساخته می شود و از درجه خلوص متفاوتی برخوردار است ، احتمال مسمومیت در مصرف کنندگان آن زیاد است. علائم مسمومیت و یا مصرف بیش از حد این ماده شامل تب ، تشنج ، اغما و در نهایت مرگ می باشد. مرگ ناگهانی نیز ممکن است در اثر تنگ شدن بیش از حد عروق خونی مغز و یا حمله قلبی رخ دهد.
مراحل ترک اعتیاد شیشه
مرحله ترک (روز های ۰ تا ۱۵):
مرحله ترک اولین مرحله بهبودی است. در حین ترک ، افراد عموما خستگی ، بی نظمی ، خماری ، افسردگی و همچنین لرزش و تپش قلب را تجربه می کنند. علائم ترک شیشه باید در یک مرکز توان بخشی مدیریت شود ، جایی که متخصصان آموزش اعتیاد می توانند دارو های ضد افسردگی را برای بهبود خلق و خو ، میزان و کیفیت خواب استفاده کنند.
مرحله ماه عسل (روز های ۱۶ تا ۴۵ ):
پس از پایان مرحله ترک اولیه شیشه ، بدن شروع به بهبود می کند. هوس ها محو می شوند ، انرژی افزایش می یابد و خلق و خو، اعتماد به نفس و خوش بینی بهبود می یابد. با این حال ، در برخی موارد ، افراد به دروغ معتقدند که مشکل اعتیاد به شیشه آنها به پایان رسیده است. این امر باعث می شود بسیاری از مراجعین توان بخشی درمان را ترک کرده و به استفاده از الکل یا دارو های دیگر ادامه دهند.
مرحله دیوار (روز های ۴۶ ال ۱۲۰ ) :
در طی این مرحله از ترک شیشه ، افراد به ویژه در برابر خطر عود کردن اعتیاد آسیب پذیر هستند. آنها همچنین لذت کمی در زندگی تجربه می کنند و انرژی کم ، مشکل در تمرکز ، تحریک پذیری و بی خوابی را تجربه می کنند. مراجعان اغلب معتقدند که این علائم مشکلاتی طولانی مدت هستند.
مرحله تنظیم ( روز های ۱۲۱ تا ۱۸۰ )
خطر عود در مرحله تنظیم ترک شیشه کاهش می یابد. در این مرحله افراد احساس موفقیت و خوش بینی می کنند. آنها شروع به سازگاری با سبک زندگی جدید خود می کنند که ممکن است شامل مشاغل یا روابط جدید باشد.
مرحله قطعیت ( روز ۱۸۱ به بعد )
مرحله قطعیت نشانگر شش ماه هوشیاری است. با این معیار شش ماهه ، مردم از یادگیری مهارت های جدید برای حفظ هوشیاری به دانستن علائم عود کردن بیماری ، حفظ سبک زندگی جدید و شناسایی موراد جدید مورد علاقه ، گذر کرده اند. در صورتی که خود یا خانواده یا اطرافیانتان ، درگیر اعتیاد به شیشه هستید می توانید از بهترین متخصصان مشاوره ترک اعتیاد در سایت پزشک خوب کمک بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید