سم زدایی
متاسفانه امروزه بسیاری از جوانان و نوجوانان به سمت استفاده از مواد مخدر سوق پیدا کرده اند و تمامی خانواده ها به دنبال ترک اعتیاد این نوع افراد هستند اما در برخی مواقع دیگر ممکن است که این موضوع برعکس باشد و خود فرد معتاد قصد ترک اعتیاد را داشته باشد. زمانی که یک فرد قصد ترک اعتیاد را دارد به کلینیک های ترک اعتیاد مراجعه می کند و با کمک مشاور های درمانی و پزشک روش درمانی مناسبی را انتخاب می کند که روش های بسیاری وجود دارد و سم زدایی هم یکی از این نوع راه حل ها است که در ادامه آن را با هم بررسی خواهیم کرد.
سم زدایی چیست ؟
زمانی که فرد از مواد مخدر های مختلفی استفاده می کند سم ها و آلاینده های آن وارد بدن می شوند که در این مواقع کبد و کلیه های انسان اقدام به جذب مواد های سمی از طریق خون می کنند. علاوه بر این ها زمانی که سم زدایی بدن از مواد مخدر انجام می شود مصرف کننده باید تحت درمان باشد و از مواد مخدر ها استفاده نکند. در واقع سم زدایی بدن از مواد مخدر به گونه ای است که مصرف کننده را از مواد مخدر متنفر کند و مجبور به ترک آن شود علائم ترک اعتیاد و سم زدایی از آن به عوامل مختلفی مانند دارو های مصرف شده هنگام اعتیاد وضعیت سم زدایی مواد و سطح و مدت زمان مصرف و سلامت عمومی فرد و وضعیت تغذیه او بستگی دارد . اما علاوه بر توضیحات کلی می توان بدن را از هر نوع مواد مخدری مانند تریاک ، متادون و دیگر مواد های مخدر است که در ادامه چند نمونه از آن را بررسی خواهیم کرد.
سم زدایی بدن از متادون
زمانی که قصد داریم بدن فرد را از مواد مخدری به نام متادون سم زدایی کنیم در مرحله اول باید مصرف این مواد مخدر را کاهش دهیم که با انجام این کار علائمی در فرد مصرف کننده نمایان می شود که علائم نشان دهنده سم زدایی در بدن فرد می شود.
سم زدایی بدن از تریاک
همانطور که می دانیم برخی از افراد با توجه به باور های اشتباه از تریاک به عنوان یک ماده درمانی استفاده می کند اما اگر بخواهیم بدن فرد را از تریاک سم زدایی کنیم راه و روش های مختلفی وجود دارد که این ها شامل :
- سم زدایی خود به خود
- سم زدایی سریع با بستری شدن (RD )
- سم زدایی فوق سریع با بستری شدن (UROD)
- سم زدایی سر پایی
- سم زدایی با کلونیدین
- سم زدایی سرپایی با دارو های آگونیست
عوامل مهم در سم زدایی بدن از مواد مخدر
علاوه بر این ها برخی عوامل موجود هستند که در سم زدایی مهم هستند و باید به آنها دقت کرد که این ها عبارتند از :
- سن
- جنس
- مدت زمان مصرف
- نوع ماده مصرفی
- دوز مصرفی فرد
- شرایط فیزیکی و جسمانی
- سابقه بیماری یا اختلال روانی
سم زدایی و درمان های دارویی
زمانی که قصد داریم یک فرد مواد مخدر را ترک کند در ابتدا از همان روش های سم زدایی که گفته شد استفاده می شود اما در برخی مواقع ممکن است که درمان به روش سم زدایی ماندگاری بسیاری نداشته باشد و اعتیاد فرد باز هم برگردد ، در این مواقع می توان سم زدایی با درمان های نگه دارنده یا درمان های غیر دارویی همراه باشد که در ادامه با هر یک از آنها آشنا خواهیم شد.
درمان اعتیاد با استفاده از دارو های مخدر
در این درمان از دارو هایی که متادون دارند یا خود متادون و بوپرنورفین می تواند می توان با روش های خاصی استفاده کرد. این دارو ها با توجه به تجویز پزشک استفاده می شود و بعد از گذشت زمان مصرف دارو کمتر می شود و رفته رفته دارو به طور کلی قطع می شود . اگر فرد در این روش درمانی قصد داشته باشد که علائم جسمی و روانی کمتری را تحمل کند می تواند خود را مشغول کار های روز مره کند تا علائم کمتری را حس کند.
درمان اعتیاد با کلونیدین
در این روش درمانی از داروی کلونیدین به عنوان یک دارو غیر مخدر در ترک اعتیاد به صورت اجباری افتاده می شود. این دارو با تاثیری که بر روی مغز و دیگر قسمت های بدن می گذارد باعث می شود تا علائم های ناخوشاید ترک شود. اما این را هم در نظر داشته باشید که این دارو را با دارو های مسکن تجویز می شود تا بتوان درد را کاهش داد و خواب کافی ، کاهش آبریزش بینی و … را راحت تر کند. در این روش بهتر است فرد برای مدت کوتاهی استراحت کند تا بتواند علائم را تحمل کرد.
درمان سم زدایی سریع بدن از مواد مخدر
درمان سم زدایی سریع یک درمان سه روزه است که با استفاده از دارو های مخدر و غیر مخدر بیمار را به صورت کوتاه مدت بستری می کنند . در این روش بیمار درد و ناراحتی روز های اول را به سختی تجربه خواهد کرد که این موضوع ممکن است نگران کننده باشد اما در صورتی که بیمار تحت نظر متخصص و پزشکان مجرب باشد خطری آن را تهدید نمی کند. البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که این روش برای افرادی است که بیماری های تنفسی یا قلبی ندارند.
سم زدایی فوق سریع بدن از مواد مخدر
این روش از راه و روش هایی است که توانسته در سال های اخیر جای خود را در کمپ های ترک اعتیاد جای دهد. از مواردی که باعث شده است این روش از نظر معتادان محبوب باشد این است که عوراض و درد های ناشی از ترک اعتیاد به صورت بی هوشی و سرعت بالا اتفاق می افتد به طوری که حتی ممکن است در پنج ساعت تقلیل داده شود در روش سم زدایی فوق سریع فرد درمان تحت بی دردی و بی خوابی عمیق یا بی هوشی کامل صورت می گیرد با استفاده از دارو هایی چون نالوکسان به ترک دادن معتادان می پردازند . یکی از تصورات غلطی که در حال حاضر توسط مراکز ارائه دهنده این خدمات تبلیغ می شود قطعی بودن این روش برای ترک دادن بیماران مبتلا به اعتیاد است .
علائم تاثیر گذار در سم زدایی ترک اعتیاد چیست؟
نیمه عمر مواد مخدر : اگر ماده مخدری که مورد استفاده قرار می گیرد اثر کوتاه مدتی داشته باشد علائم ترک اعتیاد پس از آخرین بار مصرف نمایان می شود اما اگر ماده مخدر اثر طولانی مدت داشته باشد علائم با چند ساعت تاخیر نمایان خواهد شد.
مدت اعتیاد : سوء مصرف دراز مدت مواد مخدر تحمل دارویی بالایی ایجاد می کند و در نتیجه علائم ترک اعتیاد شدید تر خواهد بود .
مصرف همزمان مواد مخدر و الکل : وابستگی همزمان به مواد مخدر و الکل مجموعه علائم منحصر به فردی را ایجاد می کند ، در واقع علائم مربوط به ترک اعتیاد هر ماده علائم دیگری را تشدید می کند .
مقدار مصرف مخدر در زمان شروع سم زدایی : سوء مصرف دراز مدت و مداوم مواد مخدر باعث تحمل دارویی می شود ، بنابراین مصرف کننده مخدر بیشتری مصرف می کند تا همان اثر های قبلی را تجربه کند . هر چه دوز مصرف بالاتر باشد علائم ترک اعتیاد شدیدتر خواهد بود .
وجود همزمان اختلالهای جسمی و روانی : اگر بیمار دچار اختلال های روانی مانند افسردگی یا اضطراب یا عارضه های جسمی مانند درد مزمن باشد این علائم در اثر قطع مصرف مواد و تحمل اضطراب و فشار شدید تشدید خواهد شد .
چند نوع سم زدایی وجود دارد ؟
سم زدایی بدن معتاد در کوتاه مدت
مصرف کنندگانی که برای ترک اعتیاد روش سم زدایی را انتخاب می کنند باید تمامی مواد مخدر را کنار بگذارند و از هیچ نوع مشروبات الکلی استفاده نکنند اگر بخواهیم روش سم زدایی کوتاه مدت در بدن را بررسی کنیم باید گفت که در این روش فرد از دارو های خاصی برای یک دوره درمانی استفاده می کند تا بتواند به راحتی ترک کند. معمولا برای آرام کردن درد های استخوانی و عضلانی نیز مسکن تجویز می شود . پزشک و پرستارانی که این دارو ها را به بیمار می دهند ، وضعیت بیمار را تحت نظر می گیرند و نیازهای او را برآورده می کنند.
سم زدایی بدن از مواد مخدر در بلند مدت
اما در روش سم زدایی بلند مدت برای درمان اعتیاد به مخدر هایی مانند هروئین و دارو های مسکن و آرام بخش توصیه می شود . برای مثال بیمار و متخصص تصمیم می گیرند که برای جلوگیری از بروز علائم غیر قابل تحمل ، متادون یا ترکیبی از بوپرنورفین و نالوکسان مصرف شود . دوز دارو به مرور کاهش داده می شود تا در نهایت به صفر برسد.
تفاوت سم زدایی بدن معتاد در بلند مدت و کوتاه مدت ؟
در سم زدایی فوق سری در مرحله اول بیمار مشاوره بستری می گیرد و بر اساس میزان مصرف مواد مخدر که مهم ترین بخش است و همچنین سن و سلامت جسمانی ، یعنی اگر مصرف کنند، بیماری دیابت یا بیماری قلبی حاد داشته باشد به هیچ عنوان نمی توان از این روش استفاده کرد چرا که بیمار ۴ تا ۶ ساعت بی هوش می شود و در این زمان به وسیله دارو های ضد مخدر که به بدن او وارد می شود تمام موادی که به گیرنده های مخدر متصل باشد از آن ها جدا می شوند و از طریق ادرار و مدفوع دفع می شوند.
در این مورد از سم زدایی فشار زیادی به بدن وارد می شود. به همین دلیل بیمار باید جوان تر یعنی زیر ۴۰ سال باشد و بیماری خاصی نداشته باشد و میزان مصرف خیلی بالایی نداشته باشد. اما در سم زدایی سریع زمان طولانی تری نیاز است و بیهوشی ندارد و به تدریج در حالت بیدار و کاملا هشیار است. در این روش طی ۴ تا ۵ روز اول که بستری می شود حتی متوجه ترک نمی شود و حس می کند که به آن مخدری تزریق می شود که هیچ گونه علائمی ندارد زمانی که بیمار هوشیار است خیلی راحت تر می شود علائم را کنترل کرد این علائم عبارت است از:
- خمیازه
- بیخوابی
- آبریزش بینی
- بیرون روی
- بی قراری
برای ترک اعتیاد موفق تر به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- فعالیت های ورزشی روزانه و منظم یکی از ضروریات درمان اعتیاد است .
- شروع به کار ، فراهم نمودن کاری مناسب و بازگشت سریع فرد به کار قبلی در درمان بسیار موثر است .
- فرد معتاد از دیدگاه پزشکی خصوصا روان پزشکی بیمار است .
- ارزیابی های روان پزشکی ، روان شناختی ، شخصیتی ، جسمی و … قبل از شروع ترک و درمان ضروری است.
- فرد معتاد باید بخواهد و مصمم باشد که از بلای خانمان سوز اعتیاد نجات یابد .
- درمان های غیر دارویی مانند روان درمانی انفرادی ، گروه درمانی ، خانواده درمانی.
- مدت زمان بستری توسط پزشک معالج تعیین و مشخص می شود و بیمار و خانواده او نباید بر خلاف آن عمل کنند .
- بعد از انجام ترک اعتیاد بیمار باید حداقل به مدت یک سال تحت نظر روان پزشک به درمان خود ادامه دهد .
- بیمار و خانواده بیمار بهتر است که در حد امکان نظریات و توصیه های روان پزشک معالج را پذیرفته و به آن عمل نمایند.
چگونه می توان مواد مخدر زودتر از بدن خارج کرد ؟
- تا جایی که می توانید آب بخورید.
- ادرار زیاد کنید.
- حتما ورزش کنید.
- استفاده از سونا
- از غذا های گرم استفاده کنید.
در سم زدایی مواد مخدر ها چقدر در بدن باقی می ماند؟
الکل: ۳ تا ۵ روز در ادرار بیش از ۹۰ روز در تست مو و حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت در خون
آمفتامین: ۱ تا ۳ روز در ادرار بیش از ۹۰ روز در تست مو ۱۲ ساعت در خون
باربیتورات ها: ۲ تا ۴ روز در ادرار بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱ تا ۲ روز در خون
ماری جوآنا: ۷ تا ۳۰ روز در ادرار ، دو هفته در خون ، بیش از ۹۰ روز در تست مو
کوکائین: ۳ تا ۴ روز در ادرار ، بیش از ۹۰ روز در تست مو ، ۱ تا دو روز در خون
کودئین: ۱ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، ۱۲ ساعت در خون
هروئین: سه تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو، بیش از ۱۲ ساعت در خون
ال اس دی: ۱ تا ۳ روز در ادرار، بیش از ۳ روز در تست مو، ۲ تا ۳ ساعت در خون
قرص اکستازی: ۳ تا ۴ روز در ادرار، تا ۹۰ روز در تست مو ، ۱ تا ۲ روز در خون
متامفتامین (کریستال): س تا ۶ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو ، ۲۴ تا ۷۲ ساعت در خون
متادون: ۳ تا ۴ روز در ادرار، بیش از ۹۰ روز در تست مو ، ۲۴ تا ۳۶ ساعت در خون
مورفین: ۲ تا ۳ روز در ادرار ، بیش از ۹۰ روز در تست مو ، ۶ تا ۸ ساعت در خون
کلام آخر
شما میتوانید برای ترک اعتیاد از مشاوره رایگان کمپ همت ۰۹۱۰۷۵۸۹۸۸۴ استفاده نمایید ، تیم ما ۲۴ ساعته پاسخ گوی شما عزیزان خواهند بود ،
همچنین در نظر داشته باشید کمپ همت زیر نظر سازمان بهزیستی و دارای مجوز رسمی میباشد و با خیال آسوده میتوانید روند درمان خود را زیر نظر متخصصین و کادر درمان کمپ سپری کنید ، امکانات رفاهی و خدمات درمانی را فراهم نموده ایم تا بتوانید، با کمترین آسیب سلامتی خود را به دست آورید .